تئوری هوش های چندگانه گاردنر روش نسبتاً ساده و در دسترسی برای درک و توضیح ترجیح مردم برای یادگیری و توسعه است. نظریه هوش های چندگانه هوارد گاردنر برای اولین بار در کتاب هوارد گاردنر با نام Frames Of Mind منتشر شد و به سرعت به عنوان یک مدل کلاسیک مطرح شد که با استفاده از آن می توان بسیاری از جنبه های هوش انسانی، سبک های یادگیری، شخصیت و رفتار را در آموزش و پرورش بکار برد. هوارد گاردنر در ابتدا ایده ها و تئوری خود را در مورد هوش های چندگانه در روانشناسی مطرح کرد. اما این تئوری خیلی زود در جامعه شناسی، تدریس و آموزش مورد استقبال قرار گرفت. در واقع این مدل یک مدل کار و یادگیری است.
هوش های 8گانه گاردنر
هوش دیداری فضایی
افرادی که در هوش دیداری فضایی قوی هستند، در تجسم خوب عمل می کنند. این افراد معمولاً در راهنمایی مسیرها و همچنین پیدا کردن نقشه ها، نمودارها، فیلم ها و تصاویر خوب عمل می کنند. در تفسیر و ایجاد تصاویر بصری، تخیل و بیان تصویری، در ارتباط بین تصاویر و معانی خوب عمل می کنند.
هوش کلامی زبانی
کلمات و زبان، نوشتاری و گفتاری، حفظ، تفسیر و توضیح ایده ها و اطلاعات از طریق زبان از ویژگی های هوش کلامی زبانی است. افرادی که در هوش زبانی کلامی قدرتمند هستند، قادر به استفاده از کلمات هستند، چه در هنگام نوشتن و چه در صحبت کردن. این افراد به طور معمول در نوشتن داستان، به خاطر سپردن اطلاعات و خواندن بسیار خوب عمل می کنند.
هوش منطقی ریاضی
تفکر منطقی، کشف الگوها، استدلال علمی و استنتاج، تجزیه و تحلیل مسائل، انجام محاسبات ریاضی، درک رابطه بین علت و معلول و نتیجه یا نتیجه ملموس. افرادی که در هوش منطقی و ریاضی قوی هستند، در استدلال، شناخت الگوهای و تحلیل منطقی مشکلات خوب عمل می کنند. این افراد تمایل دارند که به طور مفهومی درباره اعداد، روابط و الگوهای فکر کنند.
هوش جنبشی حرکتی
کنترل حرکت بدن، چابکی دست، چابکی بدنی و تعادل، هماهنگی چشم و بدن. گفته می شود افرادی که از هوش جسمی بدنی بالایی برخوردار هستند، در حرکات بدن، انجام اعمال و کنترل بدنی خوب عمل می کنند. افرادی که در این زمینه قوی هستند، تمایل به هماهنگی عالی و چشم و دست دارند.
هوش موسیقایی
توانایی موسیقی، آگاهی و استفاده از صدا، شناخت الگوهای ریتمیک، رابطه بین صدا و احساس را درک می کند. افرادی که هوش موسیقایی خوبی دارند، در الگویابی ریتم ها و صداها خوب عمل می کنند. آنها اغلب در ترکیب موسیقی خوب عمل می کنند.
هوش بین فردی
درک احساسات دیگران، توانایی ارتباط با دیگران، تفسیر رفتار و ارتباطات، روابط بین افراد و موقعیت های آنها را درک می کنند. کسانی که هوش بین فردی قوی دارند، در درک و تعامل با افراد دیگر خوب هستند. این افراد در ارزیابی احساسات، انگیزه ها، تمایلات و اهداف افراد اطراف خود مهارت دارند.
هوش درون فردی
خودآگاهی، شناخت شخصی، توانایی درک خود و آگاهی از نقاط ضعف و قوت. افرادی که از هوش درون فردی برخوردارند، خوب می توانند از حالات عاطفی، احساسات و انگیزه های خود آگاه باشند. آنها از خود اندیشی و تجزیه و تحلیل لذت می برند، از جمله رویاپردازی، کشف روابط با دیگران و ارزیابی نقاط قوت شخصی خود.
هوش طبیعت گرا
طبیعت گرایی جدیدترین افزوده نظریه گاردنر است و با مقاومت بیشتری نسبت به هفت هوش اصلی وی روبرو شده است. به گفته گاردنر، افرادی که از این نوع هوش برخوردار هستند، بیشتر با طبیعت هماهنگ هستند و اغلب علاقه مند به پرورش، کاوش در محیط و یادگیری در مورد سایر گونه ها هستند. گفته می شود این افراد حتی از تغییرات نامحسوس در محیط خود آگاه هستند